Ana içeriğe atla

MOTORLU TESTERE İNCELEMESİ

MOTORLU TESTERE İNCELEMESİ


       Merhaba arkadaşlar videoda anlattığım gibi burada daha detaylı bahsedeceğim. Benim kullandığım model iki zamanlı motora sahip. İlk olarak genel bir bakışla başlamak istiyorum    



2 ZAMANLI MOTOR;

İçten yanmalı bir motor tipidir. Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun lineer hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. Fakat bu iki strokta, 4 zamanlı motorda oluşan 4 işlemde (emme, sıkıştırma, yanma, egzoz) meydana gelmektedir. Yani emme ve sıkıştırma 1 strokta, yanma ve egzoz 1 strokta yapılır.

Çalışma Prensibi:

Emme ve sıkıştırma:
Bu motor tipinde emme ve egzoz siboprı yoktur. Emme ve egzoz işlemleri silindir içinde oluşan basınç farkları vasıtası ile yapılır. Piston yukarı hareket ederken, üst kısımdaki karışımı silindir içinde sıkıştırmaya başlar. Bu esnada pistonun yukarı hareketi ile krank bölümünde bir vakum oluşur ve karışım krank bölümüne dolar. Bu karışım yakıt, yağ ve hava karışımıdır. Sıkışan karışım buji ile ateşlenir ve patlama oluşur. Çıkan enerji pistonu aşağı iter.

Yanma ve Egzoz:
Pistonun aşağı itilmesi ile egzoz çıkışı açılıp, emiş ağzı kapanır. Yanma sonucu ortaya çıkan atık gaz, egzoz borusundan atılır. Pistonun hareketi ile aşağıda sıkışan karışım, taşıma cebinin açılması ile pistonun üst kısmına dolar. Üst kısma yeni karışım dolması ve egzoz gazının tamamen atılması ile çevrim tamamlanır ve diğer çevrim başlar.

Avantaj ve Dezavantajları:
*İki zamanlı motor, dört zamanlı motora göre daha basit ve az maliyetlidir.
*Soğuk havalarda çalıştırılması daha kolaydır.
*Yakıt karışımının bir kısmı yanmadan egzoz gazı ile atıldığı için çevre ve yakıt ekonomisi konularında başarılı değildir.
*Yakıt karışımının pistonun üst kısma ulaşması krank bölümü ile sağlandığından, krank bölümü devamlı yağlamaya maruz değildir ve yağlama yakıt karışımı içine karıştırılan yağ ile olur. Bu yağın yakılması çevre açısından zararlıdır.
*İki strokta çalıştığı için pistonun her yukarı çıkışında yanma olur ve aşırı ısınma meydana gelir.

Kullanıldıkları Yerler:
Genelde küçük yapıdaki benzin motorları iki zamanlı olarak kullanılırlar. Motosiklet, bazı küçük teknelerde, scooter, kar motosikletleri,model uçaklar,motorlu bahçe araçlarında (motorlu testere, tırpan, ilaçlama, çit kesme makinası vb.) kullanılırlar. 

Burda da kullanmuş olduğum motorun iç aksamını görmektesiniz





Motorlu testerenin kullanımını adım adım anlatacağım ;

·         Kullanıcının güvenliği için mutlaka koruyucu ekipman kullanılmalıdır. Tarım, Bahçe ve Orman makineleri (tırpan, hızar,testere, çit kesme, budama motoru vb.) kullanırken dikkat edilmesi gereken bir durumdur

·         Makineniz için Benzin +Yağ karışımı ölçekli yapılmalıdır ( yağ özelliğine göre - motor yağı kullanımını öneririz.)

·         Örn:1 lt benzine + 20 ml Yağ dışarda temiz bir kapta karıştırılıp depoya konulmalıdır. Özellikle motorlu testere, tırpan, çit kesme, budama grubu makinelerde benzin ve yağ dışarıda güzelce karıştırıldığından emin olunmalıdır. Uzun süre önce karıştırılmış benzin ve 2 zamanlı motor yağı kabın içerisinde de ayrışır. Bundan ötürü ara ara çalkalamak çok önemlidir.

·         Karbüratör üzerindeki benzin pompasına 4-5 kez basılarak benzinin gelmesi sağlanır ve jigle kolu kapalı konuma alınarak Çalıştırma ipinin boşluğu alınarak ip hızlıca çekilir. Boşta kalan el ile makinenizi tutarsanız güzenliğiniz açısından önemli olur. 


·            Motorlu tırpanlar için : Çalıştırma İpi Birkaç çekmeden sonra makine çalışır ve jigle kolu açık konuma alınır.

·            Motorlu testereler için: Çalıştırma İpi Birkaç çekmeden sonra makine çalışır gibi olur fakat çalışmaz, jigle kolu açık konuma alınarak tekrar ip çekilir motor yüksek devirde çalışır. Gaza bastığınızda motor rölanti ayarına geçer. Makinenin fren kolu kontrol edilir, eğer makine frende ise Fren kolu açık konuma getirilir.

·                Hava filtresi çalışma alanın durumuna göre temiz tutulmalı (günlük temizlenmelidir). Özellikle hızar ve tırpanlarda tozlu arazilerde çalışıldığı için bu konuya özel önem verilmelidir. Her türlü makinede hava filtresi çok fonksiyonel olduğu için sık sık temizlemek ( hava filtresi tipine göre temizleme yapmak) önemlidir.

·              -Motorlu testereler için zincir yağı kullanılmalı kalitesi çok mühimdir yanık yağ kesinlikle kullanılmamalıdır.

·         Makine mutlaka 1 saat çalışma sonrası 10 dakika dinlendirilmelidir.









 Şimdi de kendi sökmüş olduğum parçalar ve ölçülerini paylaşacağım


Krank kolunun üzerideki rulmanlar 2 adet bulunmakta


Bu parçalarda piston ve gömlek




























Bu parça da farklı bir çeşit rulman































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar

İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemi, uygulama kodları genellikle direkt donanım tarafından yürütülmesine rağmen, girdi-çıktı, bellek atama gibi donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında aracılık görevi yapar. İşletim sistemleri sadece bilgisayar, video oyun konsolları, cep telefonları ve web sunucularında değil; arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir. İşletim sistemleri işlevsellerinin genişliği ile değil, donanımı belli bir amaç doğrultusunda programlayabilme nitelikleriyle değerlendirilmelidir. En yaygın kullanılan işletim sistemlerine örnek olarak; Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android ve iOS örnek verilebilir. DOS İşletim Sistemi Disk Operating System (DOS) bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi

KONDANSATÖR (KAPASİTÖR) NEDİR ?

KONDANSATÖR (KAPASİTÖR) Kondansatör, elektrik yükünü depolayan devre elemanlarıdır. Depolanan bu yük ihtiyaç olduğunda tekrar kullanılabilir. Kondansatörlerin birçok uygulamada kullanıldığını görmekteyiz . Güç kaynaklarında filtre amacıyla, ses yükseltilmelerinde katmanlar arasında kuplaj sağlamak ve etkin topraklama sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır .kondansatörün sembollerini ve şekli görünmektedir. KONDANSATÖR'ÜN YAPISI Kapasitörün iki adet iletken arasında yer alan yalıtkan ile oluşturulabileceğini söylemiştik. Yalıtkan kısım boş olabileceği gibi dielektrik özelliğe sahip bir maddeden de oluşabilir (örneğin kağıt, cam, plastik, seramik, mika vs). KONDANSATÖR'ÜN ÇALIŞMA PRENSİBİ Kapasitöre gerilim uygulandığında iletken plakalar birbirlerine göre ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşmasına sebep olur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir

VirtualBox nedir ?

VirtualBox  İster normal bir son kullanıcı olun ister yazılım geliştiricisi isterseniz de sistem yöneticisi, sanallaştırma çözümlerine birçok aşamada ihtiyacınız mutlaka ama mutlaka olacaktır. Yazılımsal sanallaştırma da son derece başarılı hale geldiği için artık donanımsal sanallaştırma desteğinin olup olmaması can sıkan bir konu olmaktan çıkmış durumda. Sanallaştırma çözümleri ile 32-64 bit veya eski yeni hiç fark etmez, neredeyse bütün işletim sistemlerini  kullanıp test edebilir, sırf bir-iki yazılım sistemimizde çalışmıyor diye başka sistemleri kullanmak zorunda kalmayız. Ayrıca bir bilgisayarda çalışan birden çok işletim sisteminin sunacağı imkanlardan da yararlanmış oluruz. Başlayalım. Windows ortamında şu andaki güncel sürüm 4.1.4 ve makinemize sanal olarak Pardus 2011.2'yi kuralım. Windows ortamında anlattığıma bakmayın lütfen. Aşağıda belirttiğim yerden sonrası Linux için tamamen aynı. Windows kurulu makineler için resmi indirme bağlantımız: Linux