ARDUİNO NEDİR ? NE İŞE YARAR ?
Arduino içinde hazır olarak mikrodenetleyici, giriş-çıkış pinleri, osilatör vb. elektronik bileşenleri barındıran fiziksel dünyayı algılayan ve kontrol edebilmek için kullanabileceğiniz basit bir bilgisayardır. Basit bir mikroişlemci ve yazılım için bir geliştirme ortamına sahip basit bir fiziksel hesaplama platformudur. Bu geliştirme platformunun içinde değişik Arduino kartlar, birçok farklı işlem yapmaya yarayan eklentiler ve program yazmaya yarayan Arduino IDE bulunur.
Arduino ilk defa 1995 yılında İtalya’nın Evrea şehrindeki Interactive Design Institute kurumunda öğretim üyeliği yapan Massimo Banzi tarafından dile getirildi. Amacı öğrenci projelerinde kullanılmak üzere ucuz, kullanımı kolay ve güvenilir bir kart tasarımı yapmaktı. Bu amacını Malmö Üniversitesinden misafir olarak gelen ve benzer bir amacı olan David Cuartiellese ile ortaklaşa çalışarak Arduino’yu ürettiler.Arduino üzerinde kullanılan eklentilerde değişik şekillerde üretilmektedir. Açık kaynak olmasıyla, çok farklı amaçlar için farklı eklentiler üretilerek tasarlanmaktadır. Bu eklentiler ve Arduino yapısıyla lehim, mikrodenetleyici devre kurulumu gibi çalışmalar yapılmayarak zamandan kazanılmaktadır. Böylelikle projelerimize daha hızlı bir şekilde prototipleyerek hayata geçirebiliyoruz.
Arduino ile ilgili yapacağınız ilk araştırmada bir çok model ile karşılaşacaksınız bunların en yaygın halede kullanılan Arduino Uno modelidir. size biraz bu modelden bahsedeyim
Arduino UNO, 2010 yılında insanların kullanımına sunulan, ATmega328 mikrodenetleyicisini kullanan ve bu alanda en çok kullanılan Arduino kartlarından birisidir. 7-12V arasında çalışan bu platform, 14 adet dijital giriş-çıkış pinlerine sahiptir. Bunlardan 6 tanesini de PWM için kullanabilirsiniz. Yani Arduino UNO’nun 14 pini bulunmaktadır.
Arduino gücünü USB (1) üzerinden veya güç kaynağı bağlantı noktasından (2) sağlar.
GND (3): Ground ‘un kısaltılmış halidir. Toprak bağlantısıdır.
5V (4) & 3.3V (5): Bu pinlerden 5 volt ve 3.3 volt değerinde çıkış gerilimi alabiliriz.
Analog (6): Analog giriş pinleridir. Başlarında A harfi (A0, A1 gibi) vardır. Bu pinler sensörler ile iletişim kurmamızı sağlar.
Digital (7): Arduino UNO ‘da 13 adet digital pin vardır. Bu pinleri digital giriş ve çıkış için kullanırız.
PWM (8): “~” işareti gördüğünüz digital pinlerden analog çıkış alabileceğimizi belirtir.
REF (9): Analog referans pinidir. Arduino regülatörü 1023 adıma sahiptir. Örneğin; 3 voltluk bir gerilim için 3V/1023 = 0.00293V hassasiyetine sahip gerilim adımı elde edebiliriz. Hassas uygulamalarda işimize yarayacak bir pindir.
Güç Göstergesi (11) :Arduinomuzun çalışıp çalışmadığını bu led sayesinde anlarız. Güç bağlantısı olduğu halde bu led yanmıyorsa ters giden bir şeyler vardır. Devreyi kontrol etmenizde fayda var.
TX ve RX Ledleri (12) : İşlemciye yazılım yüklerken bu ledlerin yanıp söndüğünü göreceksiniz. Seri iletişimi ifade eder. TX verici RX ise alıcıdır. Aynı harfler 0 ve 1 nolu pinlerde gözünüze çarpacaktır. Bu pinler seri iletişim için kullanılabilir.
İşlemci (13) : ATMEL firmasının ATmega işlemcisini görüyoruz. Yazdığımız programlar bu işlemciye gönderilir.
Regülatör (14):Devreye zarar verebilecek gerilim değerlerinden korur.
Yorumlar
Yorum Gönder