Ana içeriğe atla

ARDUİNO NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

ARDUİNO NEDİR ? NE İŞE YARAR ?


Arduino içinde hazır olarak mikrodenetleyici, giriş-çıkış pinleri, osilatör vb. elektronik bileşenleri barındıran fiziksel dünyayı algılayan ve kontrol edebilmek için kullanabileceğiniz basit bir bilgisayardır. Basit bir mikroişlemci ve yazılım için bir geliştirme ortamına sahip basit bir fiziksel hesaplama platformudur. Bu geliştirme platformunun içinde değişik Arduino kartlar, birçok farklı işlem yapmaya yarayan eklentiler ve program yazmaya yarayan Arduino IDE bulunur. 
Arduino ilk defa 1995 yılında İtalya’nın Evrea şehrindeki Interactive Design Institute kurumunda öğretim üyeliği yapan Massimo Banzi tarafından dile getirildi. Amacı öğrenci projelerinde kullanılmak üzere ucuz, kullanımı kolay ve güvenilir bir kart tasarımı yapmaktı. Bu amacını Malmö Üniversitesinden misafir olarak gelen ve benzer bir amacı olan David Cuartiellese ile ortaklaşa çalışarak Arduino’yu ürettiler.Arduino üzerinde kullanılan eklentilerde değişik şekillerde üretilmektedir. Açık kaynak olmasıyla, çok farklı amaçlar için farklı eklentiler üretilerek tasarlanmaktadır. Bu eklentiler ve Arduino yapısıyla lehim, mikrodenetleyici devre kurulumu gibi çalışmalar yapılmayarak zamandan kazanılmaktadır. Böylelikle projelerimize daha hızlı bir şekilde prototipleyerek hayata geçirebiliyoruz.



Arduino ile ilgili yapacağınız ilk araştırmada bir çok model ile karşılaşacaksınız bunların en yaygın halede kullanılan  Arduino Uno modelidir. size biraz bu modelden  bahsedeyim 


Arduino UNO, 2010 yılında insanların kullanımına sunulan, ATmega328 mikrodenetleyicisini kullanan ve bu alanda en çok kullanılan Arduino kartlarından birisidir. 7-12V arasında çalışan bu platform, 14 adet dijital giriş-çıkış pinlerine sahiptir. Bunlardan 6 tanesini de PWM için kullanabilirsiniz. Yani Arduino UNO’nun 14 pini bulunmaktadır.

 
     
Arduino gücünü USB (1) üzerinden veya güç kaynağı bağlantı noktasından (2) sağlar.
GND (3): Ground ‘un kısaltılmış halidir. Toprak bağlantısıdır.
5V (4) & 3.3V (5): Bu pinlerden 5 volt ve 3.3 volt değerinde çıkış gerilimi alabiliriz.
Analog (6): Analog giriş pinleridir. Başlarında A harfi (A0, A1 gibi) vardır. Bu pinler sensörler ile iletişim kurmamızı sağlar.
Digital (7): Arduino UNO ‘da 13 adet digital pin vardır. Bu pinleri digital giriş ve çıkış için kullanırız.
PWM (8): “~” işareti gördüğünüz digital pinlerden analog çıkış alabileceğimizi belirtir.
REF (9): Analog referans pinidir. Arduino regülatörü 1023 adıma sahiptir. Örneğin; 3 voltluk bir gerilim için 3V/1023 = 0.00293V hassasiyetine sahip gerilim adımı elde edebiliriz. Hassas uygulamalarda işimize yarayacak bir pindir.
Güç Göstergesi (11) :Arduinomuzun çalışıp çalışmadığını bu led sayesinde anlarız. Güç bağlantısı olduğu halde bu led yanmıyorsa ters giden bir şeyler vardır. Devreyi kontrol etmenizde fayda var.
TX ve RX Ledleri (12) : İşlemciye yazılım yüklerken bu ledlerin yanıp söndüğünü göreceksiniz. Seri iletişimi ifade eder. TX verici RX ise alıcıdır. Aynı harfler 0 ve 1 nolu pinlerde gözünüze çarpacaktır. Bu pinler seri iletişim için kullanılabilir.
İşlemci (13) : ATMEL firmasının ATmega işlemcisini görüyoruz. Yazdığımız programlar bu işlemciye gönderilir.
Regülatör (14):Devreye zarar verebilecek gerilim değerlerinden korur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar

İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemi, uygulama kodları genellikle direkt donanım tarafından yürütülmesine rağmen, girdi-çıktı, bellek atama gibi donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında aracılık görevi yapar. İşletim sistemleri sadece bilgisayar, video oyun konsolları, cep telefonları ve web sunucularında değil; arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir. İşletim sistemleri işlevsellerinin genişliği ile değil, donanımı belli bir amaç doğrultusunda programlayabilme nitelikleriyle değerlendirilmelidir. En yaygın kullanılan işletim sistemlerine örnek olarak; Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android ve iOS örnek verilebilir. DOS İşletim Sistemi Disk Operating System (DOS) bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi

KONDANSATÖR (KAPASİTÖR) NEDİR ?

KONDANSATÖR (KAPASİTÖR) Kondansatör, elektrik yükünü depolayan devre elemanlarıdır. Depolanan bu yük ihtiyaç olduğunda tekrar kullanılabilir. Kondansatörlerin birçok uygulamada kullanıldığını görmekteyiz . Güç kaynaklarında filtre amacıyla, ses yükseltilmelerinde katmanlar arasında kuplaj sağlamak ve etkin topraklama sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır .kondansatörün sembollerini ve şekli görünmektedir. KONDANSATÖR'ÜN YAPISI Kapasitörün iki adet iletken arasında yer alan yalıtkan ile oluşturulabileceğini söylemiştik. Yalıtkan kısım boş olabileceği gibi dielektrik özelliğe sahip bir maddeden de oluşabilir (örneğin kağıt, cam, plastik, seramik, mika vs). KONDANSATÖR'ÜN ÇALIŞMA PRENSİBİ Kapasitöre gerilim uygulandığında iletken plakalar birbirlerine göre ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşmasına sebep olur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir

VERİ TABANI NEDİR ?

VERİ TABANI NEDİR ? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi verimli ve hizli bir şekilde yönetip degiştirebilmesidir. Veritabanı, bilgi sisteminin kalbidir ve etkili kullanmakla değer kazanır. Bilgiye gerekli oldugu zaman ulaşabilmek esastır. Indeksi olmayan bir kütüphane ve bütün kitapların ayni kapağa sahip oldugunu düşündüğünüzde kütüphane kullanıcılarının ne kadar çok işi olacağını tahmin edersiniz. Bir veritabani bir kütüphanenin mükemmel bir indeks sistemi oldugu gibi, aynı zamanda kütüphanenin kendisidir. İlişkisel veritabanı yönetim sistemleri relational database management systems - rdbms büyük miktarlardaki verilerin güvenli bir şekilde tutulabildiği, bilgilere hızlı erişim imkanlarının saglandığı, bilgilerin bütünlük içerisinde tutulabildigi ve birden fazla kullanıcıya aynı anda bilgiye erişim imkanının sağlandığı programlardır. Oracle veritabani da bir ilişkisel veri tabanı yöne